2024 in beeld
Dit deden wij in 2024
In 2024 heeft Recreatie Noord-Holland (RNH) ingezet op het versterken van de missie, de visie, de kernwaarden en de opgaven waar RNH voor staat. Daarom is extra geïnvesteerd in de medewerkers, in de vorm van trainingen en opleidingen waarbij de betekenis en invulling van de kernwaarden centraal stonden. En natuurlijk is verder gebouwd aan excellente dienstverlening en het opvolgen van de aanbevelingen uit in- en externe controles en evaluaties om de bedrijfsprocessen te blijven verbeteren. De personele doorstroming was vergelijkbaar met 2022 en 2023, maar over het algemeen lukt het goed om vacatures ingevuld te krijgen.
Uit het medewerkersonderzoek blijkt een zeer grote tevredenheid over de organisatie. De samenstelling van het managementteam is in 2024 niet gewijzigd. Financieel gezien kon het jaar worden afgesloten met een positief resultaat.
In 2024 is er naast onze reguliere bedrijfsvoering ook veel energie besteed aan processen rondom RNH, zoals de voorbereiding van de voorgenomen aandelenverkoop door provincie Noord-Holland en de voorbereiding van nieuwe meerjarencontracten tussen de recreatieschappen en RNH. En tenslotte de uitwerking van de samenwerking met het Bestuursbureau. Verder zijn de diverse ontwikkelingen bij de recreatieschappen bepalend geweest voor de opdrachten waar RNH aan heeft mogen werken.
Medewerkers tevredenheidsonderzoek
Het medewerkersonderzoek van december 2024 is door ruim 85% van de medewerkers ingevuld, net als 2 jaar eerder. Opnieuw is er een toegenomen tevredenheid ten opzichte van het vorige onderzoek. De uitkomsten zijn dermate positief, dat RNH zich een Worldclass Workplace mag noemen. Alsnog ziet het managementteam in de komende jaren mogelijkheden voor verbeteringen, met name wat betreft (1) behoud en versterken van het integraal gebiedsgericht werken, (2) projectmatig werken, met name professionalisering van het opdrachtgever- en opdrachtnemerschap en planning en (3) de ICT-omgeving en andere tools die de bedrijfsprocessen ondersteunen.
Aandeelhouderschap
Omdat de provincie in september 2024 besloot om haar aandelen in RNH niet te verkopen aan Staatsbosbeheer of een andere partij, blijft de provincie de enig aandeelhouder van RNH. Daarbij heeft de provincie aangegeven meer nabijheid en directere betrokkenheid te willen bij RNH en heeft daarom het voornemen de statuten aan te passen, waarbij de Raad van Commissarissen wordt opgeheven. Dit krijgt in 2025 een vervolg.

Recreatie Noord-Holland in kerstsferen
Contracten met de recreatieschappen
Het bestuursbureau, een werkgroep bestaande uit leden van adviescommissieleden van de recreatieschappen en RNH hebben zich ingespannen om te komen tot nieuwe raamcontracten tussen de recreatieschappen en RNH. Bij het nieuwe contract wenste men te gaan werken met een Producten- en Dienstencatalogus en een financiële uitwerking in een jaarlijks te actualiseren prijslijst voor bespreking in de adviescommissies. Na het besluit van de provincie om de aandelenverkoop te stoppen, is de contractvernieuwing niet aan de schapsbesturen voorgelegd.
De vijf recreatieschappen hebben in de laatste vergaderingen van 2024 besloten om het lopende raamcontract te verlengen. Die verlenging loopt stilzwijgend door met een opzegtermijn van ten minste één heel kalenderjaar. Dit biedt voor RNH en de recreatieschappen voldoende basis voor de continuïteit van de dienstverlening. In hoeverre de recreatieschappen nog verder willen met de contractvernieuwing, Producten- en Dienstencatalogus en prijslijst is nog onduidelijk en zal mede afhangen van de uitkomst van de evaluatie van het bestuursbureau en de governance structuur in begin 2025. Geestmerambacht heeft besloten de samenwerking met het bestuursbureau te stoppen en wil de dienstverlening met RNH op basis van het huidig raamcontract voorlopig continueren. Zij zet verder niet in op doorvoering van de Producten- en Dienstencatalogus en Prijslijst.
Werving nieuwe directeur
Omdat directeur Jos Gilliam in 2025 met pensioen gaat, is door de Raad van Commissarissen in overleg met de aandeelhouder de werving van een nieuwe directeur gestart. De ondernemingsraad heeft hierbij advies uitgebracht. De werving vond plaats in februari-maart 2025 en heeft geleid tot het vinden van geschikte kandidaat, die vanaf 1 juni 2025 het stokje overneemt.
Adviezen van de accountant
Naar aanleiding van de controles door de accountant van RNH over 2023 zijn de volgende bevindingen naar voren gekomen:
• Voor de continuïteit van de organisatie en dienstverlening zet RNH zich primair in voor dienstverlening aan de recreatieschappen en het routebureau.
• Het instellen van het vierogenprincipe bij betalingen is ingesteld in het betaalpakket van de bank en vanaf september 2024 in gebruik genomen.
• Op het gebied van IT-beheersing komen steeds minder punten naar voren en is de basis op orde. Het Informatiserings- en Automatiseringsteam (I&A) is op sterkte en het I&A beleidsplan 2022 – 2025 wordt uitgevoerd.
Natuurinclusieve recreatie
Voor het programma Natuurinclusieve Recreatie is in 2024 de implementatiefase ingegaan. RNH is inmiddels aangesloten bij de landelijke Agenda Natuurinclusief 2.0 voor het vrijetijdsdomein. In het gebiedsbeheer voor de recreatieschappen is in lijn met de bestuursbesluiten ingezet op het versterken van de biodiversiteit. Daarbij wordt ingezet op het aansluiten bij de Nectar-index, waarmee ecologie wordt toegevoegd aan de inspectiestrategie van de gebieden. Dat sluit mede aan bij de gewenste verschuiving van zuiver technisch beheer naar ontwikkelgericht en vraag gestuurd beheer. Als toolbox voor Natuurinclusieve Recreatie is een website ontwikkeld met de keuzehulp natuurinclusief ondernemen, waarin al 100 natuurinclusieve maatregelen zijn opgenomen. In 2025 wordt dit online gezet en geïmplementeerd. De deelnemers van het Overlegorgaan Samenwerkingsverbanden Openluchtrecreatie (OSO) hebben aangegeven te willen deelnemen. Het landelijk gebruik van de keuzehulp natuurinclusief ondernemen biedt ondernemers in het buitengebied een gelijk speelveld. Ook kan met de inzichten van de andere organisaties de keuzehulp verder worden uitgewerkt. Naast de samenwerking heeft de OSO ook een bedrag van € 20.000,- toegezegd voor implementatie en gebruik. Verder heeft de Agenda Natuurinclusief van de rijksoverheid budget beschikbaar voor communicatie bij de uitrol.

Website Keuzehulp natuurinclusief ondernemen
Ecologische beheer
In het gebiedsbeheer is onder andere ingezet op het versterken van de biodiversiteit.
De ecologische beheerdoelstellingen worden door de besturen onderschreven, maar tegelijk worden er geen of beperkte extra financiële middelen beschikbaar gesteld. Daarmee zoeken de beheerteams bij de uitvoering van beheertaken en uitwerking van de bestekken naar externe financieringskansen en creatieve en budget neutrale maatregelen Zo zijn op basis van subsidiemiddelen vanuit de provincie Noord Holland bospercelen gerevitaliseerd en met subsidiemiddelen van de waterschappen natuurvriendelijke oevers aangelegd.
Hondenroutes
De wandelapp wordt voor hondenbezitters geoptimaliseerd. Hondenbezitters worden steeds vaker geweerd in natuurgebieden van terrein beherende organisaties en hebben moeite om loslooproutes te vinden waar ze de honden vrij kunnen laten lopen. Daarom wordt nu gewerkt aan een technische uitwerking, zodat verbeteringen bereikt worden in de informatievoorziening, vindbaarheid en het gebruik van de wandelroutes die geschikt zijn voor hondenbezitters.