Ontwikkelingen per team

Middelen

Team Facilitair

Privacyteam

Het team maakt jaarlijks een plan waarin aandachtspunten en activiteiten op het gebied van ‘zorgvuldige omgang met persoonsgegevens’ worden vastgelegd. Het privacy-beleid van de organisatie is vernieuwd en opgenomen in een handboek met WPG & AVG producten van RNH (Wet politiegegevens en Algemene verordening gegevensbescherming).

Daar hoort ook bij dat de rollen omtrent gegevensbescherming verdeeld zijn over een privacy-adviseur, een functionaris gegevensbescherming en een hoofd informatieveiligheid (chief information security officer).

Digitale veiligheid

Binnen de organisatie is begonnen met een awareness training om de medewerkers bewust om te laten gaan met digitale veiligheid. De training bestaat uit korte online trainingen en medewerkers ontvangen testmails (phishingmails) om het bewustzijn te vergroten.

Handboek digitale archivering

In samenwerking met het Noord-Hollands Archief en het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar is een handboek opgesteld voor het zorgvuldig vervangen van papieren archiefstukken door digitale

stukken, in lijn met de bepalingen uit de Archiefwet. Het handboek voorziet ook in het retrospectief vervangen: het reeds opgebouwde papieren archief kan hiermee ook worden gedigitaliseerd. Om

uitvoering te kunnen geven aan de maatregelen in het handboek moeten de recreatieschappen in het najaar een vervangingsbesluit nemen. In november heeft een eerste archiefinspectie plaatsgevonden. De uitkomsten hiervan worden naar verwachting begin 2025 bekend.

Versterking van het team

Er is met succes een nieuwe archiefmedewerker geworven, als opvolger van de medewerker die met pensioen is gegaan.

Team HR

Aanpak in- en uitstroom

RNH heeft nog steeds te maken met veel doorstroming van medewerkers en dat vraagt veel van het team HR. Daarbij komt dat in een krappe arbeidsmarkt het vinden van nieuwe gekwalificeerde

medewerkers een grote uitdaging is. De afdeling HR heeft met een actieve aanpak kunnen zorgen voor het invullen van de opengevallen vacatures.

Veiligheid, gezondheid en welzijn

Ook dit jaar heeft de preventiemedewerker weer nauw samengewerkt met De Kalme (voorheen de Veiligheidspiramide). Alle bedrijfshulplverleners zijn op herhaling geweest en er zijn ‘table-top’ oefeningen gehouden op de diverse locaties.


Table-topsessie met medewerkers

Workshops kernwaarden

Na de introductie van de nieuwe visie en missie van RNH heeft de afdeling HR zich gebogen over het onder de aandacht brengen van de kernwaarden. Er is gekozen voor het houden van begeleide workshops, waarin medewerkers van elk team met elkaar in gesprek gingen over de betekenis die men geeft aan de kernwaarden en welk gedrag daarbij hoort. Dit heeft geresulteerd in waardevolle gesprekken en geeft lading aan de kernwaarden. De uitkomsten van de workshops worden verwerkt in een vervolgaanpak.

Team Financiën

Rechtmatigheid

De rechtmatigheidscontrole en -verantwoording voor de recreatieschappen en RNH is voor het eerst uitgevoerd. Dit is goed verlopen, zoals ook bleek uit de reacties van de externe accountant en de aandeelhouder. De controle heeft geleid tot een aantal aanbevelingen voor het aanscherpen van bedrijfsprocessen.

P&C

Het opstellen van de najaarsnotitie en de kadernota voor de recreatieschappen in het derde kwartaal is wederom goed gelukt. Aandachtspunt blijft de hoogte van de indexatie, een punt dat de

provincie in een zienswijze op de eerder opgestelde begroting heeft aangegeven. Met het oog op te verwachten korting van het budget van gemeenten zal nog vaak gesproken worden over de hoogte van de kosten van recreatieschappen.

Koepelvrijstelling onder de loep

Op basis van fiscale adviezen is een plan van aanpak opgesteld om voor de recreatieschappen twee scenario’s uit te werken: de regels omtrent koepelvrijstelling strikter toepassen of stoppen met de koepelvrijstelling. Beide scenario’s hebben ingrijpende gevolgen voor de btw-administratie voor de recreatieschappen.

Team weer op sterkte

Door het naderende pensioen van een van de controllers is met succes een assistent controller geworven ter ondersteuning van de andere controllers.

Team Communicatie

Voor iedereen toegankelijk

Vanuit communicatie wordt gewerkt aan de digitale toegankelijkheid van onze websites en documenten, zoals verslagen. Er is een handboek en een plan van aanpak. De websites van RNH en de schappen zijn aangepast, gebaseerd op gebruikersonderzoek.

Interne ontwikkelingen

Bij de interne communicatie is aandacht besteed aan de missie en visie, de kernwaarden en aan de aandelenoverdracht door de provincie Noord-Holland.

In het nieuws

Binnen de recreatieschappen is veel gecommuniceerd over de afvalcampagne, het begin van het nieuwe broedseizoen, de waterkwaliteit en het zwemseizoen. Recreatieschap Twiske-Waterland vierde haar 40 jarig jubileum met een drukbezochte open dag.

Twiske 40 jaar: onthulling nieuwe sporttoestellen

Teamsamenstelling veranderd

Er zijn wat personele wijzigingen geweest in het team. Zo zijn er twee communicatiemedewerkers bij gekomen die ondersteunen bij onder meer het Routebureau, webbeheer, Zorgvrij en recreatieschap Groengebied Amstelland. Op deze manier hebben de communicatieadviseurs meer ruimte om bijvoorbeeld te adviseren binnen in- en externe projectcommunicatie. Een communicatieadviseur is in 2024 met pensioen gegaan. Deze vacature is ingevuld binnen de flexibele schil.

Ontwikkeling

Team Programmasturing

Medewerkers

Het team is zowel kwalitatief als kwantitatief op sterkte. Gewerkt wordt aan verbetering van de opdrachtgevende vaardigheden, samen met de managers gebiedsbeheer. In 2025 wordt hiervoor een opleiding en een intervisie traject georganiseerd met de opdrachtgevende tandems van de recreatieschappen.

Financiële ontwikkelingen

De haperende bestuurlijke besluitvorming over investeringsprojecten vergt veel inzet om de gevraagde alternatieven uit te werken. Ook de meerjarenbegroting in het tweede halfjaar heeft extra werk opgeleverd, omdat rekening moet worden gehouden met minder geld vanuit de participanten, mede door het zogenoemde ravijnjaar 2026. De provincie heeft de indexering naar beneden bijgesteld voor 2025 en er wordt gerekend aan scenario’s om te besparen op de eigen bijdragen van de gemeenten en provincie. Daarnaast wordt gekeken naar extra financieringsmogelijkheden uit de Novex en Regiodeals. Zo heeft recreatieschap Spaarnwoude aanspraak kunnen maken op 3,5 miljoen euro vanuit de Regiodeal.

Overleg met de voorzitters

De voorzittersoverleggen worden gebruikt voor extra bestuurlijke overleggen. Daardoor is weinig ruimte voor afstemming over schapsoverstijgende zaken met RNH. RNH neemt ook niet meer deel aan deze overleggen, maar krijgt terugkoppeling via een contactpersoon vanuit het voorzittersoverleg.

Bestuursbureau

Met het Bestuursbureau zijn samenwerkingsafspraken gemaakt, die niet meer aansluiten op de organisatieverordening of de dienstverleningsovereenkomst. De afstemming met het Bestuursbureau kost de programmamanagers en -adviseurs veel tijd. De werkrelatie tussen het Bestuursbureau en de programmamanagers moet verbeterd worden. Het Bestuursbureau wil hiermee starten na de evaluatie, die plaatsvindt in 2025. De bevindingen van TwynstraGudde die voor de evaluatie is ingehuurd kunnen dan meegenomen worden in dit traject.

Andere keuze Geestmerambacht

Het Bestuursbureau levert met ingang van 2025 geen diensten meer aan het recreatieschap Geestmerambacht. Deze werkzaamheden worden overgenomen door RNH. De verwachting is dat dit niet leidt tot extra inzet van RNH, omdat het gebiedsteam efficiënter kan werken doordat er veel minder overleg nodig is en zaken eenduidiger worden gecommuniceerd.

Team Projecten

Handboek projecten

Het vastgestelde Handboek Projecten is in het vierde kwartaal online geplaatst en breed geïntroduceerd in de organisatie. Er zijn speciale tabbladen gemaakt, waarop de volgende zaken helder zijn weergegeven: de verschillende rollen bij het projectmatig werken, het zandlopermodel met ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever, het onderscheid tussen projecten, processen en programma’s en het projectbeheersingstool GOTIK.

Medewerkers

Een medewerker is doorgegroeid naar projectmanager, een tweede medewerker is bezig om door te groeien, waardoor voor de locatie- en gebiedsontwikkelingen volgend jaar minder personeel ingehuurd hoeft te worden. De inhuur wordt afgebouwd, zodat in 2025 bijna alle projecten door eigen medewerkers opgepakt kunnen worden op basis van de aangepaste planning. Gedurende 2025 wordt ook de senior projectmanagement inhuur afgebouwd en worden de projecten overgenomen door de eigen senior projectleiders, doordat zij meer ruimte krijgen.

NNN

Er is een akkoord met de provincie over de ontgrenzing van de NNN-gebieden (Natuur Netwerk Nederland) in voorbereiding voor de ontwikkeling van de ontvangstgebieden wat meer inkomstmogelijkheden biedt.

Team Routebureau

Storytelling

De routes met storytelling zijn opgeleverd, mede dankzij de samenwerking met een Destinatie Marketing Organisatie. Ook Amsterdam wordt beter bereikt door samenwerking met stichting De Gezonde Stad.


Fietsers rijden over het fietsknooppuntennetwerk

Fietsknooppuntennetwerk

De actualisatie van het fietsknooppuntennetwerk in Noord-Holland is geïnventariseerd. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor een gefaseerde implementatie hiervan. Met de points of interest wordt het makkelijker om themaroutes langs de knooppunten te leiden.

Medewerkers

Het Routebureau heeft voor een deel van het beheer en onderhoud mensen uit de sociale werkvoorziening ingehuurd op twee locaties.

Boerenlandpaden

De boerenlandpaden zijn na 10 jaar overgedragen aan een nieuwe projectleider, waarbij ook de subsidierelatie met de provincie Noord-Holland is herijkt. Voor 2024 en 2025 heeft de provincie nog subsidie gegeven, maar voor 2026-2030 zal de provincie de opdracht aanbesteden.


Wandelaar wandelt over boerenlandpad Noordmeer in Broek in Waterland

Realisatie

Team Beheer

Aanbestedingsbeleid

De beheerteams zijn in 2024 gestart met de implementatie van het in 2023 vastgestelde aanbestedingsbeleid, onder andere door de aanbesteding van raamovereenkomsten voor meerdere jaren en het sluiten van gestandaardiseerde contracten voor kleinschalige diensten. Bij verschillende aanbestedingen is het werk geclusterd naar aard en geografische ligging. De meervoudig onderhandse en Europese aanbestedingen zijn succesvol uitgevoerd.

Verantwoord en transparant beheer

Om de begrotings- en verantwoordingsystematiek van het beheer beter voorspelbaar en transparant te maken, is samen met de programmamanagers en controllers gewerkt aan een uniforme en verbeterde plan-do-check-act cyclus voor beheer. Door middel van werksessies zijnde uitgangspunten en procesafspraken bepaald voor de inspectiestrategieën, meerjaren onderhoudsprogramma’s en de vertaling daarvan naar kadernota’s, begrotingen en de uitvoering.

De beheerteams werken aan het uitbouwen van de onderlinge samenwerking, uitwisseling en synergie. Hiertoe is een maandelijks beheerdersoverleg ingesteld waar actuele beheer casuïstiek wordt uitgewisseld en uniforme afspraken succesvolle en efficiënte werkwijzen gemaakt worden.

Medewerkers Zorgvrij

Het team educatie van Zorgvrij kreeg in 2024, vanwege (vroeg)pensionering van alle drie de medewerkers een nieuwe samenstelling, waarbij het oude team op feestelijke wijze het werk heeft kunnen overdragen met leuke activiteiten en een tentoonstelling over de ontwikkeling van Zorgvrij door de jaren heen.


Afscheid medewerkers Zorgvrij en tentoonstelling

Team Toezicht

Benutten Groene Boa-subsidie

Voor het tweede jaar op rij is in samenwerking met de accountant gewerkt aan de verantwoording en het vaststellingsverzoek van de Groene Boa-subsidie 2023. De verleende subsidie is in september 2024 definitief vastgesteld. In oktober is een nieuwe subsidieaanvraag over 2024 ingediend. Deze aanvraag van € 140.000,- is eind november door het ministerie toegekend.

WPG

De tweede externe audit conform de Wet politiegegevens (WPG) is in het eerste kwartaal 2024 met een positieve uitslag afgerond. Team Toezicht werkt op dit moment, samen met andere teams, conform de aangescherpte werkwijzen en ziet de volgende externe audit (naar verwachting eind 2025) met vertrouwen tegemoet.

Beschikbaarheid

Net als voor andere terreinbeheerders is het voor RNH een uitdaging om in de huidige arbeidsmarkt voldoende geschoolde en ervaren boswachters toezicht te werven en vervolgens langdurig aan ons te binden. Door het seizoensgestuurde rooster van 32 uur in het laagseizoen en 40 uur in het hoogseizoen en door het sluiten van een meerjarig mantelcontract met een extern beveiligingsbedrijf, wordt de personele bezetting in het hoogseizoen zo goed mogelijk opgevangen.

Team Vastgoed

Grip

Door de invulling van de kerntaken periodiek te bespreken met de programmamanagers, managers gebiedsbeheer en projectleiders, krijgen zowel het team als de betrokkenen meer grip op de planmatige uitvoering van de jaarplannen Vastgoed. Hiermee komt o.a. het relatiemanagement en het optimaliseren van de exploitatie-inkomsten steeds beter van de grond en voelt het team Vastgoed zich gesteund in het beheersen van de werkdruk.

Digitalisering

Digitalisering van de ondertekening van vastgoedcontracten en van het vastgoedarchief loopt volgens planning. De archieven van alle recreatieschappen zijn inmiddels opgeschoond en gedigitaliseerd. De afhandeling van meer dan 90% van alle contracten verloopt inmiddels via digitale ondertekening.

Afspraken met Staatsbosbeheer

Voor recreatieschappen Spaarnwoude, Twiske-Waterland en Groengebied Amstelland is gewerkt aan sluitende erfpachtafspraken met Staatsbosbeheer voor de lange termijn. Eind 2024 is ambtelijke overeenstemming bereikt over de inhoud van de erfpachtcontracten en de bijbehorende samenwerkingsovereenkomst en heeft de directie van Staatsbosbeheer toestemming gegeven om deze overeenkomsten aan de drie betrokken schapsbesturen voor te leggen. Als het proces geen verdere vertraging oploopt, zullen de schapsbesturen en de directie van Staatsbosbeheer nog vóór de zomer van 2025 hier een definitief besluit over nemen, waarna de nieuwe erfpachtcontracten eind 2025 / begin 2026 bij de notaris kunnen passeren en van kracht worden.

Strandpaviljoen El Chiringuito in recreatieschap Geestmerambacht