Groengebied Amstelland
Stilte en ruimte, en dat op een steenworp afstand van Amsterdam. Groengebied Amstelland ligt tussen Amsterdam Zuid-Oost, Ouder-Amstel, Amstelveen en Diemen.
Het gebied bestaat uit veenweidepolders, recreatieterreinen zoals Gaasperzoom en Elsenhove en waterparadijzen als Gaasperplas, Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk. Je kunt er fietsen, varen, wandelen en nog veel meer!

Ingebruikname uitkijktoren het Poldernest in de Ronde Hoep
Naast verbreding van de A9 is door Rijkswaterstaat een 18-meter hoge uitkijktoren met uitzicht over de snelwegwerkzaamheden en de historische polder de Ronde Hoep gebouwd. Het oorspronkelijk tijdelijke uitkijkpunt zou na afronding van de wegwerkzaamheden weer verdwijnen. Stichting Beschermers Amstelland pleitte voor een permanente toren vanwege het uitzicht op het karakteristieke eeuwenoude open polderland en het weidevogelgebied. Recreatieschap Groengebied Amstelland zag een recreatieve en educatieve meerwaarde in de toren, passend bij de drie hoofdambities van het recreatieschap. Beter recreatief aanbod (de nieuwe toren), betere spreiding recreatiedruk (nieuwe voorziening in relatief rustig gebied De Ronde Hoep) en versterking van de biodiversiteit (natuurinclusieve inrichting rond de toren met boomgaard met plukfruit en insectenburcht). Daarom is er een uitkijktoren met een permanent karakter gekomen.
Groengebied Amstelland verzorgt de komende 30 jaar het beheer en onderhoud van de uitkijktoren en de omliggende natuur. Vanwege de nog voortdurende werkzaamheden aan de snelweg is er tot en met 2027 een tijdelijke, natuurinclusieve inrichting rondom de uitkijktoren aangelegd. Uitkijktoren het Poldernest is op 6 november 2024 feestelijk geopend door mevrouw Koek – Baks, algemeen bestuurslid van het schap, samen met Jet, naambedenker van de toren, en haar klasgenoten van de nabijgelegen basisschool.
Permanent loket voor lokale omgevingsinitiatieven
In 2023 is een pilot gestart voor een loket voor lokale omgevingsinitiatieven. Bij de loket konden bewoners en organisaties in of in de directe omgeving van de recreatiegebieden van Groengebied Amstelland financiële steun aanvragen voor kansrijke lokale omgevingsinitiatieven die bijdragen aan de ambities van het recreatieschap. De financiële ondersteuning van het recreatieschap per initiatief was maximaal € 3.000,-. De promotie van het loket verliep zowel via de website en social mediakanalen van het recreatieschap zelf als via de gemeenten binnen het schap.
In 2024 is aan vier initiatieven een geldbedrag toegekend. Met trots kijkt het recreatieschap terug op de projecten waar steun aan is verleend: de realisatie van bloemrijke bermen in Ouderkerk aan de Amstel, plaatsing van een torenvalkkast in de Amstelscheg, een bijdrage aan een film over de Ronde Hoep en de aanleg van een natuurrijk slootje in de Middelpolder. De pilot was daarmee zeer geslaagd.
In het najaar heeft het algemeen bestuur besloten dat het loket permanent open blijft, waarbij maximaal € 2.000,- per initiatief beschikbaar is, voor in totaal 5 initiatieven per jaar.
Nieuwe sport- en (honden)speeltoestellen bij Ouderkerkerplas
In 2024 heeft de afdeling beheer rond de Ouderkerkerplas mooie nieuwe spel- en speeltoestellen geplaatst, wat bijdraagt aan een van de hoofddoelen van het schap: een beter recreatief aanbod. De toestellen zijn gefinancierd door een gulle gift van de lokale stichting OMELVI (Ouderkerk Mooier en Leuker voor Iedereen).
Het recreatiegebied is onder andere een nieuw waterspeeltoestel, een jeu de boulesbaan, een combinatieschommel en een tafeltennistafel rijker. Verder is er een verouderd speeltoestel vervangen voor een goednieuw klimparcours. Aan extra speelplezier voor de trouwe viervoeters is ook gedacht. Zij kunnen voortaan hun energie kwijt op en in de nieuwe hondenspeeltoestellen op het hondeneiland langs de plas. Zowel live als via social media ontving het gebiedsteam veel positieve reacties; van bewoners uit de omgeving en zeker ook van hondenbezitters.
Gebiedsborden up-to-date
In recreatiegebied Groengebied Amstelland staat een veelheid aan borden; zowel welkomst- als informatieborden. Alle borden zijn in 2024 aangepast naar de nieuwe huisstijl, een flinke klus voor communicatie en beheer. De teksten van de informatieborden, bijvoorbeeld over het laarzenpad in de Duivendrechtsepolder, zijn weer up-to-date gemaakt. Recreanten kunnen hierop lezen over alle bijzonderheden in het landschap en over de dieren in de omgeving.
Verder zijn er op verzoek van de boswachters nieuwe informatieborden gemaakt met de belangrijkste regels voor bij de Gaasperplas. Bijvoorbeeld over het uitlaten van honden, barbecueën, versterkte muziek en verkoop van eten en drinken. Met name in de zomer is het belangrijk dat bezoekers aan de plas weten wat de regels zijn.
Bij de Ouderkerkerplas is op het eiland in de plas een informatiebord over het biodiversiteitseiland geplaatst en onthuld door het algemeen bestuur. Als afscheid voor vertrekkend voorzitter van het algemeen bestuur, Joyce Langenacker, heeft het bestuur de vlonder naar haar vernoemd. Zij mocht het bord De Langenackervlonder bij de Ouderkerkerplas onthullen.