Spaarnwoude Park

Spaarnwoude Park is een oase van groen tussen Haarlem, Hoofddorp, Velsen en Amsterdam. 

Tussen de steden Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam vind je Spaarnwoude Park. Het is een oase aan groen waar je van alles kunt beleven. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk wandelen en fietsen door de veenweidegebieden, klimmen, skiën en paintballen. In de Groene Weelde ligt de Big Spotters Hill, deze piramidevormige heuvel met fantastisch uitzicht over de Haarlemmermeer is populair voor een stevige heuveltraining. ´s Zomers zijn de gebieden het perfecte decor voor festivals en bij informatieboerderij Zorgvrij is het hele jaar door veel te doen.

Samenwerking voor natuurvriendelijke oevers

Het afgelopen jaar stond bij het recreatieschap in het teken van samenwerking, duurzaamheid en natuurontwikkeling. Samen met Rijnland hebben we met trots nieuwe leefgebieden voor flora en fauna aangelegd in de vaarten van de Haarlemmermeer. Deze natuurvriendelijke oevers dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar versterken ook de natuurbeleving voor de bezoekers.

Samen werken aan een levendig landschap

Hans Schouffoer, Hoogheemraadschap van Rijnland, benadrukte dat de technische uitdagingen in de Haarlemmermeer het lastig maken om natuurvriendelijke oevers aan te leggen. De samenwerking met het recreatieschap maakte het mogelijk om deze plekken te creëren. Gezamenlijke inzet leidt tot grote resultaten. Ook Mariëtte Sedee, wethouder en bestuurslid van het recreatieschap, sprak lovend over de oevers die niet alleen de waterkwaliteit verbeteren en het leefgebied voor planten en dieren, maar ook natuur en recreatie op unieke wijze verbinden.

Natuur in ontwikkeling

Hoewel de oevers er nu misschien wat kaal bij liggen, zal dat snel veranderen en zullen ze in 2025 volop tot leven komen met een rijke variëteit aan flora en fauna. De basis is gelegd, en wie volgend voorjaar een wandeling maakt langs deze gebieden – zoals in Park Vijfhuizen, de Groene Weelde en de Boseilanden – zal zien hoe leven zich ontwikkelt. Oeverplanten, insecten, vogels en kikkers vinden er hun thuis.

De ontwikkeling van de Plesmanhoek – Een duurzame stap vooruit

Het afgelopen jaar viel de ontwikkeling op van de Plesmanhoek, een gebied van circa 35 hectare met een agrarisch karakter. Een symbolische start vond plaats met de aanplant van bomen. Deze bomen zullen een waardevolle schuil- en voedselplek bieden aan diverse vogels en andere dieren. De eerste boom werd geplant door Mariëtte Sedee, bestuurslid van het recreatieschap en wethouder van de gemeente Haarlemmermeer.

Innovatie en duurzaamheid in elke stap

Er zijn meerdere stappen gezet, zoals de aanleg van een nieuw wandelpad van lichtgewicht beton, gemaakt van 50% hergebruikt granulaat en olifantsgras. Dit duurzame gras neemt vier keer zoveel CO₂ op als een bos. Langs het wandelpad wordt dit bijzondere gewas lokaal geteeld, wat het gebied een extra circulaire dimensie geeft. Ook staat er een nieuwe schuilplek en een hek rondom een hondenveldje, een belangrijke wens van omwonenden, gebruikers en de beheerder van het agrarische landschap.

Er is ook aandacht voor historie in de Plesmanhoek. Het jaarlijkse Oogstfest, georganiseerd samen met Meer Historie, biedt demonstraties en activiteiten met informatie over de landbouw voor gezinnen met kinderen. Er komt meer aandacht voor het Lions Smulbos, waar meer dan 50 fruitrassen en ruim 150 bessenstruiken groeien, voor bezoekers om zelf te plukken en te proeven.

Met de eerste zichtbare resultaten in de Plesmanhoek zetten we een belangrijke stap richting de realisatie van de visie. De uitvoering van het gebiedsconcept wordt mede mogelijk gemaakt door de cofinanciering van de Regio Deal, een subsidie van het Rijk die samenwerking tussen de regio stimuleert om een betere woon-, werk- en leefomgeving te creëren.

Unieke uitbreiding: highlinen in Spaarnwoude Park

Wij hebben opnieuw bewezen dat Spaarnwoude Park niet alleen een plek is voor algemene recreatie, maar ook een pionier in het creëren van unieke ervaringen. De nieuwste aanvulling op het aanbod is highlinen, een spectaculaire activiteit die nergens anders in Nederland in een openbaar gebied wordt aangeboden.

Highlinen: Een avontuur op grote hoogte

Bram Diepstraten, voorzitter van het recreatieschap en wethouder van de gemeente Velsen, opende officieel het Highlinen. Tijdens de opening hebben de leden van SlackNED hun adembenemende vaardigheden gedemonstreerd, en daarmee werd duidelijk: dit is niet alleen een sport, maar ook een kunstvorm. Highlinen laat bezoekers de natuur beleven op een manier zoals nooit tevoren. Hoog in de lucht, balancerend tussen twee ankerpunten.

Spaarnwoude Heuvels: De perfecte plek

De introductie van Highlinen vindt plaats in Spaarnwoude Heuvels; een gebied dat deel uitmaakt van de visie Spaarnwoude Park 2040. Met zijn afwisselende landschap en bruisende energie biedt dit gebied een uniek podium voor sportieve activiteiten zoals skiën, klimmen en downhillen. Nu komt daar Highlinen bij, een toevoeging die het recreatieschap met open armen verwelkomt.

Een inspirerend initiatief: de Natuurtuin in Park Vijfhuizen

Het afgelopen jaar heeft Spaarnwoude Park een bijzonder initiatief mogen verwelkomen dat perfect past binnen de visie: de Natuurtuin in het Park Vijfhuizen. Dit project, een initiatief van de dorpsvereniging Vijfhuizen, toont hoe je groene ruimten toegankelijk maakt en verbindt met de omliggende wijken.
Op 11 juli maakten de leden van het algemeen bestuur van het recreatieschap een inspirerend werkbezoek per fiets aan de volop in ontwikkeling zijnde Natuurtuin Park Vijfhuizen. De natuurtuin ontwikkelt zich in een razend tempo dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. De eerste 200 boompjes en struikjes zijn geplant voor een beschermende haag, een paddenpoel is gegraven en een takkenril biedt nu een veilige plek voor diverse dieren.

Kinderen maken het verschil

Tijdens het werkbezoek staken zowel de kinderen van naschoolse opvang Robinson als de leden van het algemeen bestuur van het recreatieschap gezamenlijk de handen uit de mouwen om appelbomen te planten. Niet alleen bomen kregen hier een nieuwe start; zelfs de paddenpoel werd officieel ingewijd door de vrijlating van salamanders. Zo krijgt het gebied stap voor stap vorm, met oog voor biodiversiteit en lokale betrokkenheid.