Van de directeur

Terugblikkend op 2024 realiseer ik me dat dit mijn laatste voorwoord voor het jaarverslag van Recreatie Noord-Holland(RNH) is. Mijn pensioen is aanstaande. De afgelopen acht jaar heb ik met veel plezier samengewerkt met alle medewerkers, het managementteam en de ondernemingsraad. Ik ben dankbaar voor de waardering, die ik altijd heb gevoeld.

2024 kende zonnige en minder zonnige momenten. Om te beginnen met de positieve: Recreatie Noord-Holland vierde haar 20-jarig bestaan, een mijlpaal die we met het personeel hebben gevierd.

World-Class Workplace

Daarnaast leverde het medewerkersonderzoek een uitzonderlijk hoge score op. Bovengemiddeld en in de top 3 van de benchmark kleine gemeenten. Dat maakte van RNH een World-Class Workplace; een werkgeverskeurmerk van onderzoeksbureau Effectory, dat jaarlijks wordt toegekend aan goed presterende organisaties. De grote tevredenheid kwam niet door het personeel simpelweg te pamperen. De goede score op allerhande bedrijfsvoeringszaken zorgt voor tevreden personeel.

Zo hebben we geïnvesteerd in het ontwikkelen van een eigen keuzehulp natuurinclusieve recreatie. Landelijke zusterorganisaties gaan deze tool in de toekomst ook gebruiken. De investering in ons routebureau leidde tot een grotere naamsbekendheid, een toenemende samenwerking met vrijwilligers en kwaliteitsverbetering van producten zoals themaroutes. Ons organisatie-archief is gedigitaliseerd net als het vastgoedarchief, waarbij nu ook contracten digitaal getekend kunnen worden. Een efficiënter betaalsysteem en een grotere inzet van het trainings- en opleidingsbudget, zowel op individueel als teamniveau; het bevordert allemaal het werkplezier van medewerkers. We kunnen trots zijn dat de uitslag hoog is met tegelijkertijd een hoge productiviteit, tevreden opdrachtgevers en een goed financieel resultaat. En dat alles in moeilijke tijden.

Veerkracht in onzekere tijden

Het moment waarop de aandelenonderhandelingen tussen de provincie Noord-Holland en Staatsbosbeheer werden stopgezet, hakte er flink in. Het gevoel van onzekerheid bij het personeel over de overstap naar Staatsbosbeheer wijzigde in een ander onzeker gevoel: wat wilde de provincie met de organisatie? Het zicht op de nieuwe toekomst was uiteindelijk prettig om naar uit te kijken, maar wel zonder de Raad van Commissarissen. Deze groep enthousiaste leden stelde zich altijd constructief op naar RNH; met veel empathie voor de medewerkers en de belangen van de organisatie. Zij hebben waardevol werk verricht, waar ik ze dankbaar voor ben.

Aan onze opdrachtgeverskant vonden en vinden nog steeds behoorlijk pittige discussies plaats over de toekomst van de schappen in relatie tot beschikbare financiële middelen. Daardoor is er ook discussie over de vorm waarin ze de recreatiegebieden bestuurd willen hebben.

Ondanks alle koerswijzigingen zijn de RNH-medewerkers stug doorgegaan met het werk. Dat getuigt van veerkracht en doorzettingsvermogen.

Integraal als basis

In de afgelopen jaren hebben we ons altijd gefocust op de integraliteit van ons dienstenaanbod. Ik hoop en verwacht dat dit in de toekomst zo zal blijven, omdat het de basis is waarop de RNH-mensen hun werk goed kunnen doen.

Het gaat u allen goed!